De oorlog tussen Oekraïne en Rusland geeft de NAVO-landen de kans om geavanceerde wapens te testen in een echte oorlogssituatie en dat levert waardevolle inzichten op, zo meldt de Financial Times.

NAVO-leden, waaronder de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk helpen Oekraïne met wapens en militaire training, sinds Rusland in februari vorig jaar het land binnenviel. 

Het soort wapens dat de landen aan Oekraïne doneren, is sinds het begin van de oorlog steeds geavanceerder geworden. Mede omdat Oekraïne er bij bondgenoten op heeft aangedrongen moderne tanks, luchtverdedigingssystemen en vliegtuigen te sturen.

De Oekraïense minister van Defensie, Oleksiy Reznikov, heeft tegen de FT gezegd dat Oekraïense bondgenoten hierdoor “kunnen testen of hun wapens werken, hoe efficiënt ze zijn en of ze moeten worden geüpgraded”. 

"Voor de militaire industrie kun je je geen betere proeftuin bedenken", aldus Reznikov. Hij wijst er ook op dat Oekraïne in mei een Russische Kinzhal-raket neerschoot met behulp van een Patriot-systeem van Amerikaanse makelij.

Westerse wapens kunnen Russische raketten stoppen

Experts hoopten al dat de Patriot-raket in staat zou zijn om een Kinzhal neer te schieten, maar bewijs was er nog niet tot de Oekraïense troepen dit ook daadwerkelijk deden. Rusland claimde tot dan toe dat deze raketten niet te stoppen waren.

Het Oekraïense leger heeft sindsdien een hoop meer Kinzhal raketten uit de lucht weten te schieten boven Oekraïne.

Volgens Reznikov biedt het gebruik van de wapens in Oekraïne de NAVO-landen ook inzicht in de mogelijkheden die je met de wapens hebt als ze samen gebruikt worden.

Wat ook waardevolle leermomenten oplevert, zijn de pogingen van Rusland om de Oekraïense wapens te saboteren door te proberen de signalen te verstoren, waardoor de technologie van bijvoorbeeld GPS-geleide munitie en drones constant aanpassingen vereist.

"De Russen proberen de wapens te saboteren, wij informeren dan onze partners en zij zorgen dat de tech zo wordt aangepast dat dat niet meer kan. Zo worden de wapens snel aangepast aan de nieuwe manier van oorlogsvoering", aldus Reznikov.

Petro Pyatakov, een gepensioneerde militair die nu adviseur is voor de wapenindustrie, zegt tegen de FT dat er "hoge interesse is van Westerse artilleriefabrikanten om feedback te krijgen van Oekraïense schutters, om zo eventuele gebreken te verhelpen”. 

Ook zegt hij dat de gevechten in Oekraïne een aantal problemen aan het licht hebben gebracht. "Tijdens de operaties is duidelijk geworden dat sommige van deze systemen niet bedoeld zijn voor zulke intensieve oorlogsvoering."

Een Duitse defensie-aannemer vertelt de krant dat ze "echt veel hebben geleerd van de soldaten in Oekraïne", die zodra ze iets opmerken "het direct delen met onze software-ingenieurs, die er de juiste update voor maken". 

Jack Watling van de Londense denktank Royal United Services Institute zegt dat de gevechten het Westen ook nieuwe informatie hebben opgeleverd over hoe geavanceerd bepaalde Russische wapens zijn.

Maar hij waarschuwt dat het Westen "ook veel van z’n militaire geheimen middels deze oorlog heeft gedeeld met Rusland en China, waardoor het de manier waarop sommige van de wapens werken, zal moeten veranderen om een concurrentievoordeel te behouden".

LEES OOK: Waarom escalatie van de oorlog in Oekraïne een reëel risico blijft – Poetin lijkt niet geleerd te hebben van de Cubacrisis